• Paràsits i salut

Helminth (Calicut Medical College)

Abstract

Les helmintiasis causades per trematodes de transmissió alimentària són les malalties més desateses segons l'OMS, i tenen una gran repercussió tant en salut humana com animal (concepte d'One Health), tant a nivell clínic com econòmic. Destaquen entre aquestes al nostre entorn, les infeccions causades per Fasciola hepàtica i Dicrocoelium dendriticum, que infecten un gran nombre de reservoris fent difícil el seu control i eliminació. En aquest context, les tècniques de diagnòstic de referència segueixen estant basades en mètodes etiològics, que són lents i requereixen una elevada formació del personal sanitari i veterinari. I l'alternativa del tractament massiu de poblacions ramaderes amb antibiòtics no preveu reinfeccions i comporta la generació de resistències a aquests.

En els últims anys s'han descrit nous sistemes de diagnòstic basats en tècniques inmunològiques i moleculars, entre les que destaquen les basades en la detecció de petites molècules de RNA extracelular, generalment empaquetades i protegides en vesícules extracelulars, en el que s'ha vingut en anomenar “biopsia líquida”.

L'estudi de vesícules extracelulars ha cobrat un enorme interès en els últims anys al descriure el seu paper en homeòstasi i processos patològics, incloses les infeccions. En l'actualitat es consideren excel·lents biomarcadors per a una infinitat de malalties.

El nostre grup d'investigació ha estat pioner en la descripció de vesícules extracelulars d'helmints paràsits, així com en la identificació de les molècules que transporten (proteïnes i miRNAs). Recentment hem confirmat el seu potencial inmunomodulador i la seva utilitat per prevenir malalties autoinmunes en models experimentals.

És per això que, el present projecte d'investigació pretén aprofundir en:

  1. la posada a punt de tècniques d'aïllament i conservació de vesícules extracel·lulars, mitjançant tècniques de cromatografia d'exclusió molecular en diferents formats, que permetin l'anàlisi de petits volums de mostres (cultiu de diferents fases evolutives del paràsit, mostres d'hostes, etc.);
  2. la identificació de biomarcadors útils en el diagnòstic i el pronòstic d'helmintiasi, tant en bestiar (fonamentalment vaques) com en humans;
  3. l'anàlisi de l'efecte modulador de la resposta immunitària en models experimentals d'infecció (utilitzant números equilibrats d'animals mascles i femelles);
  4. en l'estudi i la identificació de possibles noves dianes específiques d'utilitat per al tractament de les helmintiasis.

Aquest projecte hauria de generar un gran impacte tant a nivell tecnològic com a nivell de ciència bàsica i aplicada en ramaderia i salut pública, i cal esperar una àmplia repercussió a nivell nacional i internacional de les troballes, amb un indubtable retorn d'índole econòmic.

GVA logo

GVA

Projecte finançat per la Generalitat Valenciana. Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Prometeu 2020/071