Filiació
- Àrea de parasitologia, Departament de Biologia Cel·lular i Parasitologia, Facultat de Farmàcia, Universitat de València.
- Unitat conjunta d’investigació en Endocrinologia, Nutrició i Dietètica Clínica, Hospital Universitari i Politècnica “La Fe”-Universitat de València.
Interessos d’investigació
Els nostres interessos actuals tracten de la caracterització de les vesícules extracel·lulars de paràsits (EV) en les comunicacions de paràsits i paràsits-hoste i l'estudi de les seves aplicacions en el control de malalties parasitàries i no parasitàries.
Currículum vitae
El Dr. Antonio Marcilla és catedràtic de parasitologia, dirigint un grup de recerca que estudia el paper de les vesícules extracel·lulars en la interacció paràsits-hoste dels helmints.
Va obtenir el seu doctorat en Farmàcia (Departament de Microbiologia-UV) el 1991, treballant en la caracterització de mannoproteïnes de la paret cel·lular del fong patogen Candida albicans com a objectiu de diagnòstic específic, produint diversos monoclonals, alguns d'ells comercialitzats. Com a membre postdoctoral als Instituts Nacionals de Salut (Bethesda, MD, EUA) (1993-1995), va participar en la caracterització de les interaccions proteïna-proteïna en la transducció del senyal originades en cèl·lules cancerígenes, principalment en basòfils, monòcits i macròfags.
Posicions postdoctorals a l’Institut d’Investigacions Citològiques de València (1995-1996), (actualment Centre d’Investigació “Principe Felipe”), i a la Universitat de València (1996-1998), que treballen en la biologia molecular de la candidiasi.
Professor ajudant de Parasitologia, Facultat de Farmàcia-UV (1998-2002) i professor associat (2002-2016). Va obtenir un lloc de professor titular el 2016.
Des del seu nomenament al departament de parasitologia el 1998, ha estat treballant en Parasitologia Molecular, inicialment en vectors de la malaltia de Chagas (produint eines moleculars per distingir els insectes triatomins), i posteriorment amb trematodes paràsits, així com nematode Strongyloides stercoralis. Ha participat en les anàlisis i la caracterització molecular de la interfase d’helmíntics paràsits hoste, mitjançant enfocaments genòmics, transcriptòmics i proteòmics, per tal d’identificar objectius nous i específics per al seu control (biomarcadors de diagnòstic, pronòstic, tractament i / o vacunació).
El 2011 va iniciar la seva recerca en vesícules extracel·lulars com a font per a aquestes dianes. Supervisor de 8 tesis doctorals i més de 20 tesis magistrals, ha publicat més de 80 treballs revisats per experts amb més de 5500 cites (índex h: 34).